Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C. Αλείφουμε με το βούτυρο ένα ταψί 20x30 εκ.
Σιρόπι: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το χυμό πορτοκαλιού, το νερό και τη ζάχαρη και μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε για περίπου 20’. Το αφαιρούμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Κέικ: Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους μέχρι να αφρατέψουν, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενωθούν καλά.
Ανακατεύουμε σε άλλο μπολ το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε σε τρίτο μπολ τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα, μέχρι να σφίξουν.
Ρίχνουμε στο μείγμα με τους κρόκους, εναλλάξ κουταλιές από τη μαρέγκα και από το αλεύρι. Βάζουμε το μείγμα του κέικ στο ταψί. Ψήνουμε για 35’ ή μέχρι να ψηθεί το κέικ.
Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε από το φούρνο το κόβουμε σε ρόμβους και ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά το κρύο σιρόπι πάνω στο ζεστό κέικ.
Σιρόπι: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το χυμό πορτοκαλιού, το νερό και τη ζάχαρη και μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε για περίπου 20’. Το αφαιρούμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Κέικ: Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους μέχρι να αφρατέψουν, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενωθούν καλά.
Ανακατεύουμε σε άλλο μπολ το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε σε τρίτο μπολ τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα, μέχρι να σφίξουν.
Ρίχνουμε στο μείγμα με τους κρόκους, εναλλάξ κουταλιές από τη μαρέγκα και από το αλεύρι. Βάζουμε το μείγμα του κέικ στο ταψί. Ψήνουμε για 35’ ή μέχρι να ψηθεί το κέικ.
Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε από το φούρνο το κόβουμε σε ρόμβους και ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά το κρύο σιρόπι πάνω στο ζεστό κέικ.
Διαβάστε Περισσότερα...