Κρέμα: Βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη μισή ζάχαρη σε μία κατσαρόλα, να βράσουν. Χτυπάμε ελαφρά τα αβγά με την υπόλοιπη ζάχαρη σε ένα μπολ. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και συνεχίζουμε το χτύπημα. Παίρνουμε 3-4 κ.σ. από το μείγμα με το γάλα και τις ρίχνουμε στο μείγμα με τα αβγά ανακατεύοντας δυνατά. Στη συνέχεια το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το γάλα και ανακτεύουμε διαρκώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Στο τέλος προσθέτουμε 1 κ.σ. βούτυρο και τη βανίλια.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί στο μέγεθος των φύλλων. Βάζουμε τα μισά φύλλα ένα ένα στο ταψί βουτυρώνοντάς τα ενδιάμεσα. Ρίχνουμε την κρέμα και από πάνω βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα αφού πρώτα τα βουτυρώσουμε ένα ένα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C για 45'-50' μέχρι να ροδίσει.
Σιρόπι: Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και βράζουμε για 4'-5' από το σημείο βρασμού.
Σιροπιάζουμε το γαλακτομπούρεκο με το σιρόπι. Πρέπει και τα δύο να είναι ζεστά, όχι καυτά.
Αφού κρυώσει κόβουμε σε κομμάτια.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί στο μέγεθος των φύλλων. Βάζουμε τα μισά φύλλα ένα ένα στο ταψί βουτυρώνοντάς τα ενδιάμεσα. Ρίχνουμε την κρέμα και από πάνω βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα αφού πρώτα τα βουτυρώσουμε ένα ένα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C για 45'-50' μέχρι να ροδίσει.
Σιρόπι: Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και βράζουμε για 4'-5' από το σημείο βρασμού.
Σιροπιάζουμε το γαλακτομπούρεκο με το σιρόπι. Πρέπει και τα δύο να είναι ζεστά, όχι καυτά.
Αφού κρυώσει κόβουμε σε κομμάτια.
Σχόλια
Καλησπέρα ntina,
Το ταψί είναι στο μέγεθος των φύλλων, περίπου 30x40 εκατοστά. Καλή επιτυχία, αν το φτιάξεις!
Τροφοδοσία RSS για τα σχόλια αυτού του άρθρου.