Νηστίσιμη Σπανακόπιτα

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 24
ΧειρότεροΚαλύτερο 
Λεπτομέρειες
Selenia

Αυτή η νηστίσιμη σπανακόπιτα, με χειροποίητο φύλλο, είναι ότι πρέπει για τις μέρες της νηστείας!!

spanakopita-nistisimi
1 ταψί φούρνου
50'-1ώρα
180 βαθμούς C
 Υλικά 
Φύλλα:
4 φλ.τσ. αλεύρι & λίγο ακόμη για το άνοιγμα των φύλλων
3 κ.σ. ελαιόλαδο & 1 φλ. τσ. ακόμη για το άλειμμα
1 & 1/2 κ.γ. αλάτι
1 φλ.τσ. νερό (ή όσο πάρει)

Γέμιση:
1 κιλό σπανάκι
2/3 φλ.τσ. κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
2-3 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/3 φλ.τσ. άνιθο ψιλοκομμένο
1 πράσο ψιλοκομμένο
1/3 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι
2-3 κ.σ. σιμιγδάλι ή ρύζι
 Εκτέλεση 
Γέμιση: Βάζουμε σε ένα μπολ το σπανάκι (πλυμμένο καλά, κομμένο και στυμμένο), ρίχνουμε το αλατοπίπερο, τα κρεμμύδια και τα μυρωδικά μας και τα ανακατεύουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε και το σιμιγδάλι ή το ρύζι και το ανακατεύουμε να ενσωματωθεί με την υπόλοιπη γέμιση.
Φύλλα: Κοσκινίζουμε το αλεύρι, κάνουμε μία λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το αλάτι και το λάδι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό (όσο χρειαστεί) μέχρι να έχουμε μία ελαστική και απαλή ζύμη, που δεν κολλάει στα χέρια. Τη χωρίζουμε σε 6 μπαλάκια και την αφήνουμε σκεπασμένη για 45'-1 ώρα. Στη συνέχεια ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε μικρές πιτούλες. Για το κάτω φύλλο παίρνουμε τις 3 πιτούλες και τις αλείφουμε με αρκετό λάδι. Βάζουμε τη μία πάνω στην άλλη και τις πιέζουμε για να ενωθούν. Κατόπιν πασπαλίζουμε την πάνω πιτούλα με αλεύρι και με ένα πλάστη ανοίγουμε σε φύλλο λίγο μεγαλύτερο από το ταψί μας. Την ίδια διαδικασία επαναλαμβάνουμε και για το πάνω φύλλο με τις υπόλοιπες 3 πιτούλες.
Συναρμολόγηση: Αλείφουμε ένα ταψί με λάδι και βάζουμε το κάτω φύλλο. Ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε με ένα πιρούνι για να είναι παντού ομοιόμορφη. Σκεπάζουμε με το πάνω φύλλο και το στρίβουμε γύρω γύρω για να σχηματίσουμε κόρθο. Αλείφουμε με λάδι και χαράζουμε την πίτα μας.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς C για 50'-1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει από πάνω και να ψηθεί καλά και από την κάτω πλευρά.

 Μικρά μυστικά 
Μπορούμε, επειδή είναι νηστίσιμη η πίτα, να βάλουμε σπορέλαιο ή μαργαρίνη αντί για ελαιόλαδο. Αν δεν έχει ψηθεί από κάτω, σκεπάζουμε την πίτα με αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε για άλλα 10'-15'. Εναλλακτικά μπορούμε να την αναποδογυρίσουμε στο ταψί και να την ψήσουμε μέχρι να ροδίσει και από την άλλη μεριά. Πριν την κόψουμε την αφήνουμε να σταθεί για 15'-20'.

You have no rights to post comments

   

Tag Cloud

πατατοσαλάτα  salata  σαλάτα  patatosalata  τζατζίκι  τζατζικι  τζατζίκι σπιτικό  tzatziki  τσουρέκι  τσουρεκάκι  kanel bulle  σουηδικό τσουρεκάκι  κανέλ μπουλέ  κανελ μπουλε  ντρέσινγκ  σος  σως  μπισκότα  μπαγκέτα  μωσαικό  κουλουράκια  πασχαλινά  σμυρναίικα  σμύρνη  πάσχα  συνταγεσ πασχαλινες  koylourakia  koyloyria  koulouria  koulourakia  πίτσα  πίτσες  πίτα  πίτες  φύλλο  κολοκυθόπιτα  φύλλα  ψωμί  ψωμάκια  ψωμιά  παντεσπάνι  τούρτα  ροδάκινο  παγωτό  βανίλια  παγωτό βανίλια  ice cream  pagoto  παγωτό σοκολάτα  πίτσας  patates  potato  πατάτες  πατάτες στο φούρνο  πατάτες φούρνου  πατατεσ  πατατα  ζυμαρικά  ζυμαρικα  μπεσαμέλ  παστίτσιο  μουσακάς  κρέπα  κρέπες  σουτζουκάκια  σουτζουκακια  soutzoukakia  κανελόνια  κανελονια  κανελόνια με κιμά  κιμάς  τυρί  παρμεζάνα  παρμεζάνας  σάλτσα  ρολλά κοτόπουλο  κοτόπουλο  βάφλες  βαφλες  βάφλα  βαφλα  τυρόπιτα  τυροπιτάκια  τυροπιτάκι  tyropita  tyropitakia  crepa  φακές  φακες  φασολάδα  φασολαδα  fasolada  ρεβύθια  ρεβιθια  ρεβίθια  φάβα  φαβα  καλαμάρια  καλαμαράκια  καλαμάρια με σάλτσα  kalamaria  kalamarakia  kalamaria me saltsa  χταπόδι ξυδάτο  ξυδάτο χταπόδι  χταπόδι με ξύδι  μηλοπιτάκια  μηλόπιτα  νηστίσιμα μηλοπιτάκια  apple pie  milopitakia  milopitakia nistisima  μαγιονέζα  μαγιονέζας  τορτίγιας  πίτα για σουβλάκια  σουβλάκια  αραβική πίτα  αραβικές πίτες  τορτίγιες  τορτιγιες  σουτζουκάκια σμυρνέικα  πάστα  πάστα φλόρα  φλώρα  λεμονόπιτα  γίγαντες  γιγαντες  gigantes  πίτες για σουβλάκια  σουβλάκι  γύρος  κεμπάπ  ψωμάκι  σάντουιτς  ραβανί  σιμιγδάλι  ρεβανί  
   

Τελευταία σχόλια

   
 

Follow Us

   
© 2014 Συνταγές με Φαντασία