Παντεσπάνι: Χτυπάμε τους κρόκους με 2 κ.σ. άχνη. Ρίχνουμε 2 κ.σ. νερό και τη βανίλια και ανακατεύουμε. Χτυπάμε χωριστά τα ασπράδια σε μαρέγκα και προσθέτουμε τις άλλες 2 κ.σ. άχνη συνεχίζοντας το χτύπημα. Ενώνουμε τα δύο μείγματα ανακατεύοντας ελαφρά. Τέλος κοσκινίζουμε από πάνω το αλεύρι και το μπέικιν, ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα μακρόστενο ταψί διαστάσεων 25Χ38 εκ. περίπου και απλώνουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε για 15'-20', σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C. Πασπαλίζουμε μία πετσέτα με ζάχαρη άχνη και αναποδογυρίζουμε πάνω το παντεσπάνι. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και κόβουμε τις ξερές άκρες γύρω γύρω. Το τυλίγουμε σε ρολό μαζί με την πετσέτα και το αφήνουμε έτσι για 45'-60'.
Γέμιση: Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και την ανακατεύουμε με τη σαντιγί. Ξετυλίγουμε το ρολό και απλώνουμε πάνω τη γέμιση. Κατόπιν το ξανατυλίγουμε σε ρολό. Το βάζουμε πάνω σε μία πιατέλα.
Γλάσο: Λίωνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί μαζί με 2 κ.σ. νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά ρίχνουμε 1 φλ.τσ. άχνη και ανακατεύουμε. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αβγά, ανακατεύοντας συνεχώς. Ξαναβάζουμε για λίγο την κατσαρόλα στη φωτιά συνεχίζοντας για 1'-2' το χτύπημα. Ρίχνουμε το βούτυρο και τη βανίλια, ενώ συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να γίνει αφράτο το γλάσο μας.
Σκεπάζουμε το ρολό με το γλάσο και τραβάμε γραμμές με ένα πιρούνι για να πάρει τη μορφή κορμού δέντρου.
Γέμιση: Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και την ανακατεύουμε με τη σαντιγί. Ξετυλίγουμε το ρολό και απλώνουμε πάνω τη γέμιση. Κατόπιν το ξανατυλίγουμε σε ρολό. Το βάζουμε πάνω σε μία πιατέλα.
Γλάσο: Λίωνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί μαζί με 2 κ.σ. νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά ρίχνουμε 1 φλ.τσ. άχνη και ανακατεύουμε. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αβγά, ανακατεύοντας συνεχώς. Ξαναβάζουμε για λίγο την κατσαρόλα στη φωτιά συνεχίζοντας για 1'-2' το χτύπημα. Ρίχνουμε το βούτυρο και τη βανίλια, ενώ συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να γίνει αφράτο το γλάσο μας.
Σκεπάζουμε το ρολό με το γλάσο και τραβάμε γραμμές με ένα πιρούνι για να πάρει τη μορφή κορμού δέντρου.
Διαβάστε Περισσότερα...