Σπανακοτυρόπιτα με σπιτικά φύλλα

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 4
ΧειρότεροΚαλύτερο 
Λεπτομέρειες
Selenia

Νόστιμη πίτα με σπανάκι, φέτα και σπιτικά φύλλα που θα φτιάξουμε μόνοι μας!! Δοκιμάστε την, τα φύλλα γίνονται πολύ τραγανά!!

Spanakopita-fyllo
1 ταψί φούρνου
50'-1 ώρα
180 βαθμούς C
 Υλικά 
Ζύμη φύλλων (6 φύλλα):
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (& αρκετό ακόμη για το άνοιγμα)
3 κ.σ. ξύδι
3 κ.σ. ελαιόλαδο & 1/2 κούπα ακόμη για το άλλειμα
1/4 της κούπας τσίπουρο ή βότκα
3/4 της κούπας νερό
1/2 κ.γ. αλάτι

Γέμιση:
1 κιλό σπανάκι
1/3 της κούπας λάδι
1/2 κούπα άνηθο, ψιλοκομμένο
1/2 κούπα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πράσο, ψιλοκομμένο
6-7 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
500 γρ. φέτα (χοντροτριμμένη)
Αλάτι, πιπέρι
 Εκτέλεση 
Φύλλα: Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και το αλάτι και κάνουμε μία λακούβα στο κέντρο. Ρίχνουμε στη λακούβα το ξύδι, το λάδι, τσίπουρο(ή τη βότκα).Ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό (μπορεί να μη χρειαστεί όλο) και ζυμώνουμε για 6'-7' μέχρι η ζύμη γίνει απαλή και λεία και να μην κολλάει στα χέρια μας. Την αφήνουμε σκεπασμένη για 20'-25' στο ψυγείο και στη συνέχεια τη χωρίζουμε σε 6 μπάλες.
Γέμιση: Πλένουμε καλά το σπανάκι (αλλάζουμε νερό 3 φορές) και το ψιλοκόβουμε. Στη συνέχεια το αλατίζουμε λίγο και το τρίβουμε με τα χέρια μας για να μαραθεί και να φύγουν τα υγρά του. Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά μας και τα ανακατεύουμε, να ενωθούν καλά.
Συναρμολόγηση: Λαδώνουμε καλά το ταψί μας. Ρίχνουμε στην επιφάνεια εργασίας μας μπόλικο αλεύρι και βάζουμε πάνω μία μπάλα ζύμης και την ανοίγουμε, αφού την πασπαλίσουμε από πάνω πάλι με πολύ αλεύρι. Βάζουμε το φύλλο στο ταψί και ρίχνουμε από πάνω λάδι (αν θέλουμε το αλλείφουμε με ένα πινέλο) επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία δύο φορές ακόμη. Βάζουμε από πάνω τη γέμιση την απλώνουμε να πάει σε όλο το ταψί ομοιόμορφα και σκεπάζουμε με τα άλλα τρία φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Λαδώνουμε και το τελευταίο φύλλο από πάνω και το καταβρέχουμε με λίγο νερό. Στη συνέχεια με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την πίτα μας σε κάθετες γραμμές και στη συνέχεια σε λοξές.
Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 50'-1 ώρα, μέχρι να ροδίσει από πάνω και να είναι ψημένη και από κάτω.

 Μικρά μυστικά 
Εναλλακτικά μπορούμε στη ζύμη του φύλλου να χρησιμοποιήσουμε και ούζο, αντί για τα άλλα ποτά. Θα πρέπει τα φύλλα που θα ανοίξουμε να είναι λίγο μεγαλύτερα από τη διάμετρο του ταψιού μας. Το μυστικό για να ανοίξουν καλά και να γίνουν πολύ λεπτά τα φύλλα είναι να ρίξουμε άφθονο αλεύρι με ένα κόσκινο, όταν τα ανοίγουμε με τον πλάστη. Ο πλάστης μας θα πρέπει να είναι μακρύς και αρκετά λεπτός (βέργα). Το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να μην είναι πολύ βαθύ, γίνεται πολύ ωραία η πίτα σε στρογγυλό ταψί από αλουμίνιο. Αν δεν ψήνεται από κάτω δυναμώνουμε τη θερμοκρασία, βάζουμε το ταψί στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου, σκεπάζουμε την πίτα από πάνω με αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε για 12'-15' ακόμη. Αν παραλείψουμε το τυρί και προσθέσουμε λίγο επιπλέον αλάτι γίνεται και νηστίσιμη.

You have no rights to post comments

   

Tag Cloud

πατατοσαλάτα  salata  σαλάτα  patatosalata  τζατζίκι  τζατζικι  τζατζίκι σπιτικό  tzatziki  τσουρέκι  τσουρεκάκι  kanel bulle  σουηδικό τσουρεκάκι  κανέλ μπουλέ  κανελ μπουλε  ντρέσινγκ  σος  σως  μπισκότα  μπαγκέτα  μωσαικό  κουλουράκια  πασχαλινά  σμυρναίικα  σμύρνη  πάσχα  συνταγεσ πασχαλινες  koylourakia  koyloyria  koulouria  koulourakia  πίτσα  πίτσες  πίτα  πίτες  φύλλο  κολοκυθόπιτα  φύλλα  ψωμί  ψωμάκια  ψωμιά  παντεσπάνι  τούρτα  ροδάκινο  παγωτό  βανίλια  παγωτό βανίλια  ice cream  pagoto  παγωτό σοκολάτα  πίτσας  patates  potato  πατάτες  πατάτες στο φούρνο  πατάτες φούρνου  πατατεσ  πατατα  ζυμαρικά  ζυμαρικα  μπεσαμέλ  παστίτσιο  μουσακάς  κρέπα  κρέπες  σουτζουκάκια  σουτζουκακια  soutzoukakia  κανελόνια  κανελονια  κανελόνια με κιμά  κιμάς  τυρί  παρμεζάνα  παρμεζάνας  σάλτσα  ρολλά κοτόπουλο  κοτόπουλο  βάφλες  βαφλες  βάφλα  βαφλα  τυρόπιτα  τυροπιτάκια  τυροπιτάκι  tyropita  tyropitakia  crepa  φακές  φακες  φασολάδα  φασολαδα  fasolada  ρεβύθια  ρεβιθια  ρεβίθια  φάβα  φαβα  καλαμάρια  καλαμαράκια  καλαμάρια με σάλτσα  kalamaria  kalamarakia  kalamaria me saltsa  χταπόδι ξυδάτο  ξυδάτο χταπόδι  χταπόδι με ξύδι  μηλοπιτάκια  μηλόπιτα  νηστίσιμα μηλοπιτάκια  apple pie  milopitakia  milopitakia nistisima  μαγιονέζα  μαγιονέζας  τορτίγιας  πίτα για σουβλάκια  σουβλάκια  αραβική πίτα  αραβικές πίτες  τορτίγιες  τορτιγιες  σουτζουκάκια σμυρνέικα  πάστα  πάστα φλόρα  φλώρα  λεμονόπιτα  γίγαντες  γιγαντες  gigantes  πίτες για σουβλάκια  σουβλάκι  γύρος  κεμπάπ  ψωμάκι  σάντουιτς  ραβανί  σιμιγδάλι  ρεβανί  
   

Τελευταία σχόλια

   
 

Follow Us

   
© 2014 Συνταγές με Φαντασία