Φύλλα: Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και το αλάτι και κάνουμε μία λακούβα στο κέντρο. Ρίχνουμε στη λακούβα το ξύδι, το λάδι, τσίπουρο(ή τη βότκα).Ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό (μπορεί να μη χρειαστεί όλο) και ζυμώνουμε για 6'-7' μέχρι η ζύμη γίνει απαλή και λεία και να μην κολλάει στα χέρια μας. Την αφήνουμε σκεπασμένη για 20'-25' στο ψυγείο και στη συνέχεια τη χωρίζουμε σε 6 μπάλες.
Γέμιση: Πλένουμε καλά το σπανάκι (αλλάζουμε νερό 3 φορές) και το ψιλοκόβουμε. Στη συνέχεια το αλατίζουμε λίγο και το τρίβουμε με τα χέρια μας για να μαραθεί και να φύγουν τα υγρά του. Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά μας και τα ανακατεύουμε, να ενωθούν καλά.
Συναρμολόγηση: Λαδώνουμε καλά το ταψί μας. Ρίχνουμε στην επιφάνεια εργασίας μας μπόλικο αλεύρι και βάζουμε πάνω μία μπάλα ζύμης και την ανοίγουμε, αφού την πασπαλίσουμε από πάνω πάλι με πολύ αλεύρι. Βάζουμε το φύλλο στο ταψί και ρίχνουμε από πάνω λάδι (αν θέλουμε το αλλείφουμε με ένα πινέλο) επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία δύο φορές ακόμη. Βάζουμε από πάνω τη γέμιση την απλώνουμε να πάει σε όλο το ταψί ομοιόμορφα και σκεπάζουμε με τα άλλα τρία φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Λαδώνουμε και το τελευταίο φύλλο από πάνω και το καταβρέχουμε με λίγο νερό. Στη συνέχεια με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την πίτα μας σε κάθετες γραμμές και στη συνέχεια σε λοξές.
Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 50'-1 ώρα, μέχρι να ροδίσει από πάνω και να είναι ψημένη και από κάτω.
Γέμιση: Πλένουμε καλά το σπανάκι (αλλάζουμε νερό 3 φορές) και το ψιλοκόβουμε. Στη συνέχεια το αλατίζουμε λίγο και το τρίβουμε με τα χέρια μας για να μαραθεί και να φύγουν τα υγρά του. Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά μας και τα ανακατεύουμε, να ενωθούν καλά.
Συναρμολόγηση: Λαδώνουμε καλά το ταψί μας. Ρίχνουμε στην επιφάνεια εργασίας μας μπόλικο αλεύρι και βάζουμε πάνω μία μπάλα ζύμης και την ανοίγουμε, αφού την πασπαλίσουμε από πάνω πάλι με πολύ αλεύρι. Βάζουμε το φύλλο στο ταψί και ρίχνουμε από πάνω λάδι (αν θέλουμε το αλλείφουμε με ένα πινέλο) επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία δύο φορές ακόμη. Βάζουμε από πάνω τη γέμιση την απλώνουμε να πάει σε όλο το ταψί ομοιόμορφα και σκεπάζουμε με τα άλλα τρία φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Λαδώνουμε και το τελευταίο φύλλο από πάνω και το καταβρέχουμε με λίγο νερό. Στη συνέχεια με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την πίτα μας σε κάθετες γραμμές και στη συνέχεια σε λοξές.
Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 50'-1 ώρα, μέχρι να ροδίσει από πάνω και να είναι ψημένη και από κάτω.
Διαβάστε Περισσότερα...