Ψωμί χωρίς ζύμωμα στη γάστρα

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 3
ΧειρότεροΚαλύτερο 
Λεπτομέρειες
Selenia

Ψωμί που δε χρειάζεται ζύμωμα και ψήνεται στη γάστρα, στη γεύση μοιάζει με ψωμί με προζύμι αν και περιέχει μαγία

PC300035
1 καρβέλι (γάστρα οβάλ διαστάσεις 25x35)
14 ώρες
1 ώρα
240 βαθμούς C
 Υλικά 
8 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ή μισό μισό με κίτρινο ή σκληρό αλεύρι
1 κ.γ. μαγιά ξηρή
2 1/2 κ.γ. αλάτι
4 κούπες νερό
σουσάμι (προαιρετικά)
αλεύρι για πασπάλισμα
 Εκτέλεση 
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε με τα υπόλοιπα στερεά υλικά σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατεύουμε με σπάτουλα η με το χέρι και ρίχνουμε όσο νερό χρειαστεί για να γίνει μία ζύμη πηχτή αλλά που δεν πλάθεται. Το αφήνουμε σκεπασμένο για 12 ώρες, να φουσκώσει. Βάζουμε σε ένα ταψί του φούρνου μία λαδόκολλα και την πασπαλίζουμε με αρκετό αλεύρι (εγώ το κάνω με κόσκινο). Αδειάζουμε με μία μαρίζ τη ζύμη πάνω στη λαδόκολλα και την πιάνουμε από τις άκρες και τη διπλώνουμε σταυρωτά. Την πασπαλίζουμε με σουσάμι (αν θέλουμε) και με αρκετό αλεύρι και τη σκεπάζουμε. Την αφήνουμε 2 ώρες να φουσκώσει. Όταν περάσει 1 1/2 ώρα ανάβουμε το φούρνο στους 240 βαθμούς C και βάζουμε τη γάστρα μέσα κλειστή. Όταν περάσουν 30' ή σβήσει το φωτάκι του φούρνου μας βγάζουμε προσεκτικά τη γάστρα από το φούρνο και ρίχνουμε τη ζύμη μέσα ή τη βάζουμε με τη λαδόκολλα. Κάνουμε 2-3 χαρακιές στο πάνω μέρος της και σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της, ψήνουμε για 35'-37'. Στη συνέχεια βγάζουμε το καπάκι και χαμηλώνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C και ψήνουμε για 18'-20' ακόμη μέχρι να κοκκινήσει το ψωμί μας.

 Μικρά μυστικά 
Η ζύμη θα είναι σαν πολύ πηχτό κουρκούτι, όχι κανονική ζύμη ψωμιού. Προσέχουμε πολύ να μην καούμε με τη γάστρα, γιατί καίει πολύ. Για να βεβαιωθούμε ότι είναι ώρα να βγάλουμε το καπάκι της γάστρας βάζουμε μέσα ένα μαχαίρι αν βγει καθαρό είναι εντάξει.

You have no rights to post comments

   

Tag Cloud

πατατοσαλάτα  salata  σαλάτα  patatosalata  τζατζίκι  τζατζικι  τζατζίκι σπιτικό  tzatziki  τσουρέκι  τσουρεκάκι  kanel bulle  σουηδικό τσουρεκάκι  κανέλ μπουλέ  κανελ μπουλε  ντρέσινγκ  σος  σως  μπισκότα  μπαγκέτα  μωσαικό  κουλουράκια  πασχαλινά  σμυρναίικα  σμύρνη  πάσχα  συνταγεσ πασχαλινες  koylourakia  koyloyria  koulouria  koulourakia  πίτσα  πίτσες  πίτα  πίτες  φύλλο  κολοκυθόπιτα  φύλλα  ψωμί  ψωμάκια  ψωμιά  παντεσπάνι  τούρτα  ροδάκινο  παγωτό  βανίλια  παγωτό βανίλια  ice cream  pagoto  παγωτό σοκολάτα  πίτσας  patates  potato  πατάτες  πατάτες στο φούρνο  πατάτες φούρνου  πατατεσ  πατατα  ζυμαρικά  ζυμαρικα  μπεσαμέλ  παστίτσιο  μουσακάς  κρέπα  κρέπες  σουτζουκάκια  σουτζουκακια  soutzoukakia  κανελόνια  κανελονια  κανελόνια με κιμά  κιμάς  τυρί  παρμεζάνα  παρμεζάνας  σάλτσα  ρολλά κοτόπουλο  κοτόπουλο  βάφλες  βαφλες  βάφλα  βαφλα  τυρόπιτα  τυροπιτάκια  τυροπιτάκι  tyropita  tyropitakia  crepa  φακές  φακες  φασολάδα  φασολαδα  fasolada  ρεβύθια  ρεβιθια  ρεβίθια  φάβα  φαβα  καλαμάρια  καλαμαράκια  καλαμάρια με σάλτσα  kalamaria  kalamarakia  kalamaria me saltsa  χταπόδι ξυδάτο  ξυδάτο χταπόδι  χταπόδι με ξύδι  μηλοπιτάκια  μηλόπιτα  νηστίσιμα μηλοπιτάκια  apple pie  milopitakia  milopitakia nistisima  μαγιονέζα  μαγιονέζας  τορτίγιας  πίτα για σουβλάκια  σουβλάκια  αραβική πίτα  αραβικές πίτες  τορτίγιες  τορτιγιες  σουτζουκάκια σμυρνέικα  πάστα  πάστα φλόρα  φλώρα  λεμονόπιτα  γίγαντες  γιγαντες  gigantes  πίτες για σουβλάκια  σουβλάκι  γύρος  κεμπάπ  ψωμάκι  σάντουιτς  ραβανί  σιμιγδάλι  ρεβανί  
   

Τελευταία σχόλια

   
 

Follow Us

   
© 2014 Συνταγές με Φαντασία