Γαλοπούλα γεμιστή

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 3
ΧειρότεροΚαλύτερο 
Λεπτομέρειες
Κατηγορία: Χριστούγεννα
Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2012 10:46
Γράφτηκε από τον/την Selenia
Εμφανίσεις: 6656
Selenia

Μία γαλοπούλα με νόστιμη και γευστική γέμιση με κάστανα και κουκουνάρια!!

galopoula-gemisti
Για 1 γαλοπούλα 3 & 1/2 κιλά
3-4 ώρες
160 βαθμούς C
 Υλικά 
1 γαλοπούλα 3 & 1/2 κιλά
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
250 γρ. κάστανα βρασμένα (και καθαρισμένα από τη φλούδα τους)
1/2 φλ.τσ. σταφίδες (πλυμένες και σκουπισμένες)
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
2-3 κ.σ. χυμό λεμόνι
1 φλ.τσ. ρύζι
50 γρ. κουκουνάρι
150 γρ. κιμά (κατά προτίμηση χοιρινό)
1 αβγό (ελαφρά χτυπημένο)
Αλάτι
Πιπέρι
 Εκτέλεση 
Αφαιρούμε τα εντόσθια από τη γαλοπούλα (αν δεν είναι καθαρισμένη) και την πλένουμε καλά μέσα και έξω. Την τρίβουμε εσωτερικά και εξωτερικά με 2 κ.σ. αλάτι και λίγο πιπέρι και αλλείφουμε το εσωτερικό της με το χυμό λεμόνι.
Καθαρίζουμε τα κάστανα και τα βράζουμε σε νερό με ελάχιστο αλάτι μέχρι να μισοβράσουν. Στη συνέχεια αφού κρυώσουν λίγο τα καθαρίζουμε από τη φλούδα τους.
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με 3-4 κ.σ. από το λάδι και προσθέτουμε τον κιμά, το ρύζι, το κουκουνάρι και αλατοπίπερο.
Σιγοβράζουμε για περίπου 15' και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Προσθέτουμε τα κάστανα, τις σταφίδες και το χυπημένο αβγό και ανακατεύουμε απαλά.
Γεμίζουμε τη γαλοπούλα με ένα κουτάλι και την κλείνουμε είτε με οδοντογλυφίδες ή την ράβουμε με κλωστή. Αλλείφουμε τη γαλοπούλα με το ελαιολάδο και τη βάζουμε σε ταψί. Δένουμε σφιχτά με ένα σπάγγο χαμηλά τα δύο πόδια της για να παραμείνουν κοντά στο σώμα της και με τον ίδιο σπάγγο δένουμε και τις φτερούγες της κοντά στο σώμα.
Την ψήνουμε 160 βαθμούς C για 3-4 ώρες.

 Μικρά μυστικά 
Προσέχουμε να μην παραγεμίσουμε τη γαλοπούλα. Την ψήνουμε σε θερμοκρασία 160 βαθμούς C ακριβώς για να μη στεγνώσει. Αν θέλουμε όσο ψήνεται, κατά διαστήματα, την περιχύνουμε με το ζουμί που θα έχει βγει στο ταψί μας. Όταν ψηθεί περιμένουμε 10' και μετά την κόβουμε σε μερίδες. Η γέμιση σερβίρεται, αφού τη βγάλουμε από τη γαλοπούλα, ξεχωριστά σε μία πιατέλα.

Σχετικές συνταγές