Κρούστα: Βάζουμε στο μούλτι τα 3/4 της κούπας από τους ξηρούς καρπούς, το αλεύρι ολικής αλέσεως, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, τη ζάχαρη και το αλάτι. Χτυπάμε μέχρι να θρυμματιστούν. Τα βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το βούτυρο και τα χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν καλά. Χτυπάμε το αβγό, το λάδι και τη βανίλια σε ένα μικρό μπολ. Τα προσθέτουμε στο μείγμα των ξηρών καρπών και το χτυπάμε για 30”-40” μέχρι να ενωθούν.
Γαρνίρισμα: Παίρνουμε 1/2 κούπα από το μείγμα το βάζουμε σε ένα μπολ και το ανακατεύουμε καλά με το υπόλοιπο 1/4 της κούπας ξηρούς καρπούς.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C. Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί διαστάσεων περίπου 23x33.
Γέμιση: Ρίχνουμε 4 κούπες από τα μήλα, το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ, σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το μίγμα να γίνει πολύ πηχτό, 4’–5’. Όταν το κατεβάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε μέσα τις υπόλοιπες 2 κούπες από τα μήλα, την κανέλα και τη βανίλια.
Συναρμολόγηση: Μεταφέρουμε τη ζύμη στο ταψί. Απλώνουμε ομοιόμορφα και το πιέζουμε σταθερά για να γίνει συμπαγής η βάση. Απλώνουμε τη γέμιση από πάνω και πασπαλίζουμε με το μείγμα για το γαρνίρισμα.
Ψήνουμε για 15'. Μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς C και ψήνουμε για 25’- 30’ ακόμη, έως ότου η βάση και η επικάλυψη της να πάρουν χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς (1 ώρα και 30’) και κατόπιν το κόβουμε σε ράβδους ή τετράγωνα κομμάτια.
Γαρνίρισμα: Παίρνουμε 1/2 κούπα από το μείγμα το βάζουμε σε ένα μπολ και το ανακατεύουμε καλά με το υπόλοιπο 1/4 της κούπας ξηρούς καρπούς.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C. Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί διαστάσεων περίπου 23x33.
Γέμιση: Ρίχνουμε 4 κούπες από τα μήλα, το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ, σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το μίγμα να γίνει πολύ πηχτό, 4’–5’. Όταν το κατεβάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε μέσα τις υπόλοιπες 2 κούπες από τα μήλα, την κανέλα και τη βανίλια.
Συναρμολόγηση: Μεταφέρουμε τη ζύμη στο ταψί. Απλώνουμε ομοιόμορφα και το πιέζουμε σταθερά για να γίνει συμπαγής η βάση. Απλώνουμε τη γέμιση από πάνω και πασπαλίζουμε με το μείγμα για το γαρνίρισμα.
Ψήνουμε για 15'. Μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς C και ψήνουμε για 25’- 30’ ακόμη, έως ότου η βάση και η επικάλυψη της να πάρουν χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς (1 ώρα και 30’) και κατόπιν το κόβουμε σε ράβδους ή τετράγωνα κομμάτια.
Διαβάστε Περισσότερα...