Λαγάνα χωρίς ζύμωμα

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 11
ΧειρότεροΚαλύτερο 
Λεπτομέρειες
Κατηγορία: Ζύμες/Ψωμιά
Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013 22:04
Γράφτηκε από τον/την Selenia
Εμφανίσεις: 13694
Selenia

Νόστιμη λαγάνα χωρίς ζύμωμα, με φουσκάλες στο εσωτερικό της! Θυμίζει αρκετά τις λαγάνες που αγοράζαμε παλιότερα!!

lagana-xoriszimoma
1 λαγάνα
10-12 ώρες
40'-45'
220-230 & 180 βαθμούς C
 Υλικά 
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κούπες αλεύρι κίτρινο ή σκληρό
1 & 3/4 της κούπας νερό (χλιαρό)
1/4 κ.γ. μαγιά ξηρή
1 & 1/2 κ.γ. αλάτι
Αρκετό σουσάμι
Αρκετό αλεύρι για πασπάλισμα
 Εκτέλεση 
Κοσκινίζουμε τα αλεύρια σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τη μαγιά και το αλάτι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το νερό και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα ή με το χέρι μέχρι να έχουμε μία ζύμη πιο πηχτή από κουρκούτι αλλά που δεν πλάθεται. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε για 10-12 ώρες, να φουσκώσει.
Βάζουμε σε ένα ταψί του φούρνου μία λαδόκολλα και κοσκινίζουμε αρκετό αλεύρι πάνω του. Αδειάζουμε με μία σπάτουλα τη ζύμη μας πάνω στην αλευρωμένη λαδόκολλα και την απλώνουμε να γίνει αρκετά λεπτη, να πιάσει σχεδόν όλο το ταψί. Κοσκινίζουμε από πάνω λίγο αλεύρι και κάνουμε λακούβες με τα δαχτυλά μας σε διάφορα σημεία. Πασπαλίζουμε από πάνω με μπόλικο σουσάμι, το σκεπάζουμε με μία πετσέτα και το αφήνουμε 2 ώρες να φουσκώσει. Όταν περάσει 1 1/2 ώρα ανάβουμε το φούρνο στους 220-230 βαθμούς C. Όταν περάσουν 30' ή σβήσει το φωτάκι του φούρνου βάζουμε μέσα το ταψί με τη λαγάνα, στην κάτω σχάρα του φούρνου μας. Ψήνουμε σε αυτή τη θερμοκρασία για 25'-30' και κατόπιν χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C και ψήνουμε για άλλα 10'-15'.

 Μικρά μυστικά 
Επειδή στην αρχή ψήνουμε σε μεγάλη θερμοκρασία θα πρέπει να προσέξουμε να μην αρπάξει από πάνω. Μπορεί να χρειαστεί προς το τέλος του ψησίματος να γύρίσουμε τη λαγάνα για να κάνει κρούστα και από την κάτω μεριά. Η λαγάνα αυτή γίνεται πολύ λεπτή, αν θέλουμε μεγάλη ποσότητα θα χρειαστεί να φτιάξουμε δύο, θα πρέπει όμως να τις ψήσουμε ξεχωριστά.