Καλτσόνε με τυριά και ζαμπόν

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 8
ΧειρότεροΚαλύτερο 
Λεπτομέρειες
Κατηγορία: Ζύμες/Ψωμιά
Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2013 23:56
Γράφτηκε από τον/την Selenia
Εμφανίσεις: 11835
Selenia

Μία νόστιμη συνταγή για ζύμη καλτσόνε, με γέμιση τυριών και ζαμπόν!!

kaltsone-tyria-zampon
4 καλτσόνε
18'-20'
200 βαθμούς C
 Υλικά 
Ζύμη:
4 κούπες αλεύρι (μισό για όλες τις χρήσεις & μισό σκληρό)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
3/4 με 1 κούπα νερό χλιαρό
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Σουσάμι (προαιρετικά)

Γέμιση:
300 γρ. μοτσαρέλα σε κομματάκια ή τριμμένο
300 γρ. κασέρι σε κομματάκια ή τριμμένο
100 γρ. ζαμπόν ή γαλοπούλα καπνιστή κομμένη σε λωρίδες
1/2 κούπα χυμό ντομάτας ή 2-3 ντομάτες ψιλοκομμένες
Ρίγανη
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο για άλειμμα
 Εκτέλεση 
Κοσκινίζουμε τα αλεύρια και το αλάτι σε ένα μπολ. Κάνουμε μία λακκούβα στο κέντρο τους και ρίχνουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το λάδι. Αρχίζουμε να ρίχνουμε στη λακκούβα λίγο-λίγο το νερό, ενώ ζυμώνουμε παράλληλα (ρίχνουμε όσο νερό σηκώσει η ζύμη μας). Όταν η ζύμη είναι λεία και ελαστική την κάνουμε μπάλα, την σκεπάζουμε και αφήνουμε να σταθεί και να φουσκώσει για 25'-30'. Στη συνέχεια τη χωρίζουμε σε 4 κομμάτια και ανοίγουμε με έναν πλάστη, σε αλευρωμένη επιφάνεια, στρογγυλά διαμέτρου γύρω στα 20 εκ. και πάχους 5 χιλ.έως 1 εκ.
Κατόπιν απλώνουμε στο μισό από κάθε καλτσόνε το χυμό ντομάτας ή τις ψιλοκομμένες ντομάτες και ρίχνουμε από πάνω αλατοπίπερο και ρίγανη. Τρυπάμε τη ζύμη σε αρκετά σημεία με ένα πηρούνι και πασπαλίζουμε με τα τυριά. Βάζουμε από πάνω το ζαμπόν ή τη γαλοπούλα. Διπλώνουμε στη μέση και το πιέζουμε καλά στις άκρες με ένα πηρούνι για να κλείσει. Αν θέλουμε πιάνουμε τη ζύμη από την άκρη και τη στριφογυρίζουμε για να γίνει όπως στη φωτογραφία. Το αλείφουμε με λάδι και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι. Τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί ή με λαδόκολλα και τα αφήνουμε για 15'-20' να φουσκώσουν.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C για 18'-20' ή μέχρι να ροδίσουν.

 Μικρά μυστικά 
Όταν απλώνουμε τα υλικά μας αφήνουμε στις άκρες 1-2 εκ. κενό και πριν κλείσουμε το καλτσόνε το αλείφουμε γύρω γύρω στις άκρες με λίγο νερό. Μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση και χωριάτικο λουκάνικο σε κομματάκια (που το έχουμε ήδη ψήσει) ή σαλαμάκι. Στο αυθεντικό καλτσόνε χρησιμοποιούν τυρί ρικότα (δεν το έχω δοκιμάσει) και τη σάλτσα την απλώνουν στην εξωτερική μεριά του καλτσόνε.