Σπιτικό ψωμί με μαγιά

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 2
ΧειρότεροΚαλύτερο 
Λεπτομέρειες
Κατηγορία: Ζύμες/Ψωμιά
Δημιουργηθηκε στις Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2013 16:38
Γράφτηκε από τον/την Selenia
Εμφανίσεις: 12294
Selenia

Μια συνταγή για να φτιάξετε μόνοι σας νόστιμο ψωμί, για όσους θέλουν να ξέρουν τι τρώνε!!

spitiko-psomi
1 φρατζόλα μεγάλη
45'-50'
180 βαθμούς C
 Υλικά 
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 γρ. αλεύρι σκληρό ή κίτρινο (ζυμωτό)
1 κ.σ. αλάτι
2-3 κ.σ. ζάχαρη (προαιρετικά)
2 κ.σ. μαγιά ξηρή
Νερό χλιαρό (όσο σηκώσει η ζύμη, περίπου 2-3 κούπες)
Σουσάμι (προαιρετικά)
 Εκτέλεση 
Κοσκινίζουμε τα δύο αλεύρια σε ένα μπολ μαζί με το αλάτι. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το χλιαρό νερό, ενώ ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας να γίνει λεία, απαλή και να μην κολλάει στα χέρια μας. Σκεπάζουμε το μπολ μας και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη μας. Όταν φουσκώσει την ανοίγουμε με τα χέρια σε ορθογώνιο και την τυλίγουμε από την φαρδιά μεριά της. Στη συνέχεια βάζουμε το ψωμί μας σε ταψί με λαδόκολλα με την ένωση προς τα κάτω ή σε λαδωμένη μακρόστενη φόρμα (γύρω στα 30-32 εκ.). Κάνουμε 5-6 χαρακιές από πάνω με ένα μαχαίρι και το ραντίζουμε με λίγο νερό. Το αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένο με μία πετσέτα. Όταν είναι έτοιμο το ξαναραντίζουμε με νερό και ρίχνουμε από πάνω σουσάμι. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 45'-50' ή μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί το ψωμί μας.

 Μικρά μυστικά 
Μπορούμε αν θέλουμε να βάλουμε και 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο στη ζύμη όταν τη ζυμώνουμε. Αν δε βάλουμε σουσάμι, πριν βάλουμε το ψωμί στο φούρνο κοσκινίζουμε από πάνω λίγο αλεύρι. Για να βεβαιωθούμε ότι ψήθηκε το ψωμί μας, το γυρνάμε ανάποδα και το χτυπάμε με το χέρι μας, αν ο θόρυβος ακούγεται υπόκωφος είναι ψημένο.