Ελιόψωμα Νηστίσιμα

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 3
ΧειρότεροΚαλύτερο 
Λεπτομέρειες
Κατηγορία: Ζύμες/Ψωμιά
Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2013 23:06
Γράφτηκε από τον/την Selenia
Εμφανίσεις: 10488
Selenia

Νόστιμα και αφράτα ελιόψωμα. Είναι χορταστικά και προπαντός νηστίσιμα! Δοκιμάστε τα!!

eliopsoma-nistisima
7-8 ψωμάκια (ανάλογα με το μέγεθος)
17'-20'
180 βαθμούς C
 Υλικά 
500 γρ. αλεύρι σκληρό
3-4 κ.σ. σιμιγδάλι
1/2 κ.σ. αλάτι
1 κ.σ. ζάχαρη
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
Νερό χλιαρό (όσο σηκώσει η ζύμη, περίπου 1&1/2 της κούπας)
300-400 γρ. ελιές σε κομμάτια (χωρίς κουκούτσια)
Ρίγανη (προαιρετικά)
Σκόρδο σκόνη (προαιρετικά)
Σουσάμι (προαιρετικά)
 Εκτέλεση 
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι, το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά και τα ανακατεύουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε το λάδι και σιγά-σιγά το χλιαρό νερό, ενώ ζυμώνουμε. Όταν η ζύμη μας γίνει λεία και απαλή και δεν κολλάει στα χέρια μας είναι έτοιμη και σταματάμε να ρίχνουμε νερό. Σκεπάζουμε το μπολ μας και αφήνουμε σε ζεστό μέρος τη ζύμη να φουσκώσει. Όταν είναι έτοιμη την κόβουμε σε κομμάτια και την ανοίγουμε σε μακρόστενα φύλλα. Βάζουμε τις ελιές σε ένα μπολάκι και τους ρίχνουμε 2-3 κ.σ. αλεύρι. Τις ανακατεύουμε και ρίχνουμε λίγη ρίγανη και λίγο σκόρδο σκόνη. Παίρνουμε μία ποσότητα από το μείγμα της ελιάς (1-2 κ.σ.) και το απλώνουμε στα κομμάτια ζύμης αφήνοντας κενό γύρω-γύρω. Τυλίγουμε τη ζύμη μας και την βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα με την ένωση προς τα κάτω. Κάνουμε 2-3 χαρακιές με ένα μαχαίρι από πάνω και τα βρέχουμε με λίγο νερό. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν σκεπασμένα με μία πετσέτα. Όταν είναι έτοιμα τα ξαναβρέχουμε ελαφρά και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 17'-20' ή μέχρι να ροδίσουν και να ψηθεί η ζύμη μας.

 Μικρά μυστικά 
Αν δεν τα κάνουμε νηστίσιμα μπορούμε να προσθέσουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο. Επίσης μπορούμε να βάλουμε ότι μυρωδικά θέλουμε μέσα. Για να είμαστε σίγουροι ότι είναι ψημένα τα γυρνάμε ανάποδα και τα χτυπάμε με το χέρι μας, αν ο θόρυβος ακούγεται υπόκωφος είναι έτοιμα.