Παστίτσιο με κιμά

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 7
ΧειρότεροΚαλύτερο 
Λεπτομέρειες
Κατηγορία: Ζυμαρικά
Δημιουργηθηκε στις Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012 18:26
Γράφτηκε από τον/την Selenia
Εμφανίσεις: 8545
Selenia

Το κλασσικό και αγαπημένο σε όλους μας, παστίτσιο με κιμά!!

pastitsio
1 ταψί φούρνου
45'-60'
180 βαθμούς C
 Υλικά 
500 γρ. μακαρόνια χοντρά για παστίτσιο
1 κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο
1-2 κ.σ. μαργαρίνη

-Κιμάς
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1/2 κούπας ελαιόλαδο
1 κούπα κρασί
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κούπες χυμός ντομάτας (συμπυκνωμένος)
Νερό (όσο χρειαστεί)
Αλάτι
Πιπέρι
Κανέλα

-Μπεσαμέλ
4 κούπες γάλα (χλιαρό)
8 κ.σ. αλεύρι
8 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 αβγό
Αλάτι
Μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/2 κούπας κεφαλοτύρι τριμμένο
2-3 κ.σ. γαλέτα (τριμμένη φρυγανιά)
 Εκτέλεση 
Μακαρόνια: Σε μία κατσαρόλα με νερό, προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και όταν βράσει ρίχνουμε τα μακαρόνια. Τα βγάζουμε 1'-2' λιγότερο από ότι γράφουν οι οδηγίες του πακέτου και τα σουρώνουμε.

Μπεσαμέλ:Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και το σοτάρουμε για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε το χλιαρό γάλα (μπορείτε να βάλετε γάλα εβαπορέ και να το αραιώσετε με το νερό από τα μακαρόνια) και το ανακατεύουμε δυνατά μέχρι να γίνει κρέμα και να μην έχει σβόλους. Προσθέτουμε το αλατοπίπερο,το μοσχοκάρυδο και το τυρί και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το αβγό, το ανακατεύουμε για να ενωθεί με τη μπεσαμέλ μας.

Κιμάς: Βάζουμε το λάδι σε μία κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το κρεμμύδι να τσιγαριστεί. Στη συνέχεια ρίχνουμε τον κιμά και ανακατεύουμε μέχρι να πιει τα υγρά του και να αρχίσει να τσιγαρίζεται. Τον σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί και αρχίσει πάλι να τσιγαρίζεται, ρίχνουμε τη σάλτσα, το αλατοπίπερο,την κανέλα και όσο νερό χρειαστεί για να σκεπάζει τον κιμά και λίγο παραπάνω. Το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 35'-40' και όταν πιει το περισσότερο νερό του είναι έτοιμος.

Συναρμολόγηση: Ρίχνουμε τα μακαρόνια στο ταψί, προσθέτουμε τη μαργαρίνη και τα ανακατεύουμε. Τα πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι. Ρίχνουμε από πάνω τον κιμά και απλώνουμε πάνω του τη μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί και ρίχνουμε από πάνω τη γαλέτα με ένα μικρό σουρωτήρι.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς C για 45'-60', ανάλογα με το φούρνο μας, μέχρι να ροδίσει.

 Μικρά μυστικά 
Ο κιμάς μπορεί να είναι μισός μοσχάρι, μισός χοιρινό.
Για να μπορούμε να κόψουμε εύκολα σε μερίδες το παστίτσιο, το αφήνουμε για 10'-12'.