Πένες ογκρατέν

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 10
ΧειρότεροΚαλύτερο 
Λεπτομέρειες
Κατηγορία: Ζυμαρικά
Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013 23:32
Γράφτηκε από τον/την Selenia
Εμφανίσεις: 30104
Selenia

Γευστικές πένες ογκρατέν, με τριμμένα τυριά και ζαμπόν!!

penes-ograten
1 ταψί φούρνου
35'-40'
190-200 βαθμούς C
 Υλικά 
500 γρ. πένες
50 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
4-5 φέτες ζαμπόν ή μπέικον (κομμένες σε κομματάκια)
1 πιπεριά ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
100 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
100 γρ. κασέρι, τριμμένο
Αλάτι, πιπέρι

Μπεσαμέλ:
7 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
6 κ.σ. αλεύρι
4 κούπες γάλα (χλιαρό ή ζεστό)
100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
1 αβγό
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
Αλάτι, πιπέρι
 Εκτέλεση 
Βράζουμε τις πένες 2' λιγότερο από ότι λένε οι οδηγίες της συσκευασίας τους. Σουρώνουμε και τις βάζουμε σε ένα ταψί ή πυρέξ. Ρίχνουμε το βούτυρο και τα ανακατεύουμε να πάει παντού. Προσθέτουμε αλατοπίπερο, τα τριμμένα τυριά, την πιπεριά και το ζαμπόν και ανακατεύουμε.
Μπεσαμέλ: Βάζουμε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα και μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα ανακατεύοντας δυνατά συνεχώς για να μη μας σβολιάσει. Μόλις πήξει ρίχνουμε το τριμμένο τυρί, αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο. Βγάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι και ρίχνουμε το αβγό ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να ενσωματωθεί στην μπεσαμέλ μας.
Ρίχνουμε τη μπεσαμέλ πάνω στις πένες και πασπαλίζουμε από πάνω με λίγο τριμμένο τυρί.
Ψήνουμε στους 190-200 βαθμούς C για 35'-40' ή μέχρι να ψηθεί και να ροδίσει από πάνω η μπεσαμέλ.

 Μικρά μυστικά 
Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο χυμό ντομάτας ή σάλτσα ντομάτας στις πένες όταν τις βάλουμε στο ταψί. Για να μη σβολιάσει η μπεσαμέλ τη χτυπάμε με έναν αβγοδάρτη. Μπορούμε όταν βάλουμε τη μπεσαμέλ στο ταψί να πασπαλίσουμε από πάνω και λίγη τριμμένη φρυγανιά. Περιμένουμε να περάσουν 5'-10' πριν κόψουμε το ογκρατέν για να βγουν τα κομμάτια πιο εύκολα.