Ξυδάτο Χταπόδι

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 5
ΧειρότεροΚαλύτερο 
Λεπτομέρειες
Κατηγορία: Ψάρια/Θαλασσινά
Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 09 Ιουλίου 2012 11:24
Γράφτηκε από τον/την Selenia
Εμφανίσεις: 6585
Selenia

Χταπόδι νόστιμο με ξύδι, ιδανικός μεζές για ούζο ή τσίπουρο

xtapodijydato
6 μερίδες
24 ώρες
1 1/2 ώρα
 Υλικά 
2-3 κιλά χταπόδι παραγουλιασμένο
1 κούπα ξύδι & 1/3 κούπας ξύδι
1 κούπα ελαιόλαδο
8-10 κόκκους πιπέρι
1 κρεμμύδι μέτριο (προαιρετικά)
Αλάτι
Ρίγανη
 Εκτέλεση 
Πλένουμε το χταπόδι καλά και το βάζουμε σε μία κατσαρόλα με μπόλικο νερό που να το σκεπάζει. Ρίχνουμε τη 1 κούπα ξύδι και το σιγοβράζουμε με σκεπασμενη κατσαρόλα για περίπου 1 1/2 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει. Αν βάλουμε κρεμμύδι το προσθέτουμε στο νερό που βράζει το χταπόδι αφού περάσει 1 ώρα. Στη συνέχεια το στραγγίζουμε και το πλένουμε με κρύο νερό. Αφαιρούμε με προσοχή τις μαύρες μεμβράνες του (χωρίς να χαλάσουν οι βεντούζες) και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Βάζουμε το λάδι, το 1/3 κούπας ξύδι, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη. Τα ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω στο ζεστό χταπόδι.
Το αφήνουμε έτσι για 24 ώρες για να πάρει γεύση από τη σάλτσα, ενώ κατά διαστήματα το ανακινούμε για να πάει παντού.

 Μικρά μυστικά 
Αν θέλουμε του προσθέτουμε και μία πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε κομματάκια. Το σερβίρουμε περιχύνοντάς το με τη σάλτσα του.
Το χταπόδι είναι πιο μαλακό αν έχει μπει πρώτα στην κατάψυξη για λίγες ημέρες.
Στη χύτρα το βράζουμε για 25'-30'.