Ψάρια με πατάτες στο φούρνο

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 9
ΧειρότεροΚαλύτερο 
Λεπτομέρειες
Κατηγορία: Ψάρια/Θαλασσινά
Δημιουργηθηκε στις Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013 23:16
Γράφτηκε από τον/την Selenia
Εμφανίσεις: 11921
Selenia

Ένα αρωματικό πιάτο, νόστιμα ψάρια ψημένα στο φούρνο με πατάτες και μυρωδικά!!

psari-fournou
4-6 μερίδες
40'-45'
190-200 βαθμούς C
 Υλικά 
4 μεγάλα ψάρια (π.χ. τσιπούρες, λαυράκια, σαργοί, μυτάκια)
1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
5-6 μεγάλα λεμόνια (σε ροδέλες)
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
4 φύλλα δάφνης
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Ρίγανη
Θυμάρι
Ελαιόλαδο
3-4 κλωνάρια δεντρολίβανο ή ρίγανη ή θυμάρι
Χυμός από 1 λεμόνι
 Εκτέλεση 
Πλένουμε τα ψάρια και τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Τα χαράζουμε από πάνω σε 2-3 σημεία. Τα τρίβουμε μέσα και έξω με 1-2 φέτες λεμονιού. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σκόρδο, το μαϊντανό, τη ρίγανη, το θυμάρι και το αλατοπίπερο. Ανοίγουμε την κοιλιά των ψαριών και μοιράζουμε στο καθένα το μείγμα των μυρωδικών. Βάζουμε 1-2 ροδέλες λεμονιού στο καθένα και από 1 φύλλο δάφνης. Πασπαλίζουμε τα ψάρια και από τις δύο μεριές με αλατοπίπερο, ρίγανη, θυμάρι και τα περιχύνουμε με λίγο λάδι.
Βάζουμε στο ταψί λίγο ελαιόλαδο και 1/2 φλ.τσ. νερό. Κατόπιν απλώνουμε φέτες λεμονιού και από πάνω τα κλωνάρια από το δεντρολίβανο. Τοποθετούμε από πάνω τα ψάρια και απλώνουμε πάνω τους 3-4 ροδέλες λεμονιού.
Πλένουμε τις πατάτες τις πασπαλίζουμε με ρίγανη, θυμάρι, αλατοπίπερο και τους ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο. Τις βάζουμε στο ταψί και τις απλώνουμε ανάμεσα στα ψάρια.
Ψήνουμε στους 190-200 βαθμούς C, για 40'-45' ή μέχρι να ψηθούν οι πατάτες και τα ψάρια.
Όταν ψηθούν τα περιχύνουμε με χυμό λεμόνι.

 Μικρά μυστικά 
Μπορούμε αντί για μαϊντανό να βάλουμε φρέσκο κόλιαντρο. Το ψάρι είναι έτοιμο όταν ξεκολλάει το κρέας του ψαριού από το κεντρικό κόκκαλο. Δε ρίχνουμε το χυμό λεμόνι όσο ψήνεται το φαγητό γιατί θα σκληρύνουν οι πατάτες.