Μύδια πιλάφι (Μυδοπίλαφο)

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 14
ΧειρότεροΚαλύτερο 
Λεπτομέρειες
Κατηγορία: Ψάρια/Θαλασσινά
Δημιουργηθηκε στις Κυριακή, 17 Μαρτίου 2013 23:51
Γράφτηκε από τον/την Selenia
Εμφανίσεις: 24711
Selenia

Νόστιμο μυδοπίλαφο, ένα από τα ωραιότερα φαγητά με θαλλασινα!!Νηστίσιμο και γευστικό!!

nophoto
4-5 μερίδες
25'-30'
 Υλικά 
1 κιλό μύδια
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
1 φλ.τσ. ρύζι καρολίνα
2 & 1/3 φλ.τσ. νερό χλιαρό
3/4 φλ.τσ. κρασί λευκό
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καυτερή πιπερίτσα (προαιρετικά)
1-2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
Αλάτι, πιπέρι (αν δεν βάλουμε πιπεριά)
1-2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1-2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
 Εκτέλεση 
Πλένουμε πολύ καλά τα μύδια, τα ξύνουμε για να καθαρίσουν καλά και αφαιρούμε τα γένια τους. Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με πολύ λίγο νερό ή 2-3 κ.σ. κρασί και κλείνουμε το καπάκι. Τα αφήνουμε να αχνιστούν για 2'-3', μέχρι να ανοίξουν. Τα καθαρίζουμε, κρατάμε δηλαδή τη σάρκα τους και πετάμε τα όστρακα.
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά. Ρίχνουμε το ρύζι και το αφήνουμε να σοταριστεί για 2'-3' ανακατεύοντας το. Κατόπιν σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε το νερό και σιγοβράζουμε το ρύζι για 18'-20' ή μέχρι να μαλακώσει. Πέντε λεπτά πριν σβήσουμε το ρύζι προσθέτουμε τα μύδια και το αλάτι (και το πιπέρι αν δε βάλουμε πιπεριά) και ανακατεύουμε απαλά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, λίγο πριν πιει όλα τα υγρά του το ρύζι (θα πρέπει όμως να έχει μαλακώσει). Πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά και το σερβίρουμε ζεστό.

 Μικρά μυστικά 
Πρέπει να καθαρίσουμε καλά τα μύδια και να πετάξουμε οπωσδήποτε όσα μύδια δεν άνοιξαν. Αν θέλουμε, αφού τα αχνίσουμε, κρατάμε 3-4 μύδια ολόκληρα (από αυτά που έχουν ανοίξει) για το γαρνίρισμα. Αν θέλουμε να το κάνουμε κοκκινιστό, προσθέτουμε 1 & 1/2 φλ.τσ. χυμό ντομάτας ή ντοματάκια ψιλοκομμένα, όταν ρίξουμε το νερό για το ρύζι.