Φανουρόπιτα

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 3
ΧειρότεροΚαλύτερο 
Λεπτομέρειες
Κατηγορία: Με λάδι
Δημιουργηθηκε στις Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013 15:21
Γράφτηκε από τον/την Άννη
Εμφανίσεις: 9052
Άννη

Εκτός από τάμα στον άγιο Φανούριο, είναι κι ένα εύκολο νηστίσιμο κέικ.

nophoto
1 ταψί 28 εκ.
50'-60'
170-180 βαθμούς C
 Υλικά 
1 ποτήρι λάδι
1 κουτάκι πορτοκαλάδα με ανθρακικό (330 ml)
1 ποτήρι ζάχαρη
500 γρ. φαρίνα
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
1 βανίλια
1 κ.γ. αμμωνία ή σόδα
1 ποτήρι σταφίδες
 Εκτέλεση 
Σ' ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε τη βανίλια. Σ' ένα άλλο μπολ χτυπάμε στο μίξερ το λάδι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και την πορτοκαλάδα στην οποία έχουμε προσθέσει τη σόδα ή την αμμωνία.
Στο τέλος ρίχνουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε ελαφρά με μια σπάτουλα. Αλείφουμε ένα ταψί 28 εκ. με λίγο λάδι, στρώνουμε λαδόκολλα, αλείφουμε και τη λαδόκολλα ελαφρά και ρίχνουμε το μείγμα. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 170-180 βαθμούς C για 50'-60'. Όταν βγάλουμε την πίτα από τον φούρνο την ξεφορμάρουμε όσο είναι ζεστή, ώστε να μην κολλήσει στο ταψί.

 Μικρά μυστικά 
Το λάδι ανάλογα με την προτίμηση μπορεί να είναι ελαιόλαδο ή σπορέλαιο.
Πλένουμε τις σταφίδες και τις σκουπίζουμε ελαφρά ώστε να μην έχουν πολύ νερό κι ύστερα τις πασπαλίζουμε με αλεύρι. Έτσι θα μείνουν στην πίτα ομοιόμορφα.
Η πίτα μπορεί να γίνει και χωρίς μίξερ ανακατεύοντας με το σύρμα.

Σχετικές συνταγές