Νηστίσιμα τσουρεκάκια

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 7
ΧειρότεροΚαλύτερο 
Λεπτομέρειες
Κατηγορία: Με λάδι
Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013 00:18
Γράφτηκε από τον/την Selenia
Εμφανίσεις: 10656
Selenia

Αρωματικά τσουρεκάκια, τόσο νόστιμα και αφράτα που κανείς δε θα καταλάβει ότι είναι νηστίσιμα!!

tsourekakia-nistisima
6-8 τσουρεκάκια (ανάλογα με το σχήμα και το μέγεθος)
30’-35’
160 βαθμούς C
 Υλικά 
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι ή σκληρό
1/2 κ.γ. αλάτι
3 φακελάκια ξηρή μαγιά
1/2 κούπα νερό χλιαρό
1 & 1/2 κούπα ζάχαρη
1 & 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κούπα μαργαρίνη λιωμένη (χλιαρή)
1 βανίλια
1/2 κ.σ. μαχλέπι τριμμένο
1/2 κ.σ. μαστίχα τριμμένη
 Εκτέλεση 
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό, προσθέτουμε 3-4 κ.σ. από το αλεύρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει. Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη, τη μαργαρίνη, το χυμό και τα μυρωδικά. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε απαλά. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι και τα προσθέτουμε λίγο-λίγο στο μείγμα με τη μαργαρίνη. Ζυμώνουμε απαλά μέχρι να έχουμε μία απαλή ζύμη. Η μαργαρίνη δε θα πρέπει να απορροφηθεί εντελώς, για να είναι αφράτα τα τσουρεκάκια μας (όσο φουσκώνει θα το απορροφά η ζύμη μας). Την αφήνουμε 1-2 ώρες σε σκεπασμένο μπολ μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Στη συνέχεια τη χωρίζουμε σε όσα τσουρεκάκια θέλουμε να φτιάξουμε και τα πλάθουμε. Τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε σκεπασμένα για 20’-30’, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Στη συνέχεια τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς C για 30’-35’ ή μέχρι να ροδίσουν. Μόλις είναι έτοιμα τα αλείφουμε από πάνω με λίγη μαργαρίνη.

 Μικρά μυστικά 
Η ζύμη δεν πρέπει να παραζυμωθεί για να γίνουν αφράτα τα τσουρεκάκια μας. Για να δούμε αν είναι ψημένα όταν ροδίσουν, βουτάμε στο πιο παχύ σημείο τους ένα μαχαίρι, αν βγει στεγνό είναι έτοιμα. Δεν πρέπει να παραψηθούν γιατί θα βγουν στεγνά. Όταν κρυώσουν μπορούν να φυλαχτούν στην κατάψυξη τυλιγμένα σε μεμβράνη ή πλαστικά σακουλάκια.