Αφράτο Χριστόψωμο

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 4
ΧειρότεροΚαλύτερο 
Λεπτομέρειες
Κατηγορία: Χριστούγεννα
Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2013 16:16
Γράφτηκε από τον/την Selenia
Εμφανίσεις: 6446
Selenia

Νόστιμο, αφράτο και πολύ γευστικό Χριστόψωμο για να τιμήσουμε τη γιορτινή μέρα των Χριστουγέννων!!

xristopsomo
1 καρβέλι
45'-50'
180 βαθμούς C
 Υλικά 
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. αλάτι
3-4 κ.σ. ζάχαρη
2 φακελάκια μαγιά ξηρή
2-3 κούπες νερό χλιαρό
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Σουσάμι
Καρύδια με το τσόφλι
 Εκτέλεση 
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το λάδι και τη μαγιά και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε λίγο λίγο το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας να γίνει απαλή και να μην κολλάει στα χέρια μας. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένο να διπλασιαστεί η ζύμη. Κατόπιν κρατάμε ένα κομμάτι από τη ζύμη, όσο χρειάζεται για να κάνουμε το σταυρό. Πλάθουμε την υπόλοιπη ζύμη σε καρβέλι και το βάζουμε σε λαδωμένο ταψί. Το ραντίζουμε από πάνω με λίγο νερό.
Πλάθουμε από τη ζύμη που κρατήσαμε 2 κορδόνια και τα βάζουμε πάνω στο καρβέλι,σχηματίζοντας σταυρό. Στο κέντρο και ανάμεσα στα κορδόνια διακοσμούμε με καρύδια. Το αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένο με μία πετσέτα.
Όταν είναι έτοιμο το ραντίζουμε πάλι με λίγο ακόμη νερό και πασπαλίζουμε από πάνω με αρκετό σουσάμι.
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 45'-50' ή μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί το ψωμί μας.

 Μικρά μυστικά 
Νερό ρίχνουμε όσο σηκώσει η ζύμη. Αν θέλουμε το ψωμί μας να είναι γλυκό βάζουμε 1 κούπα ζάχαρη, 1/2 κ.γ. κανέλα, 1/4 κ.γ. γαρίφαλο, λίγη μαστίχα και αντικαθιστούμε 1/2 κούπα νερό με χυμό πορτοκάλι. Αν δεν έχουμε καρύδια με το τσόφλι, για τη διακόσμηση, μπορούμε να βάλουμε και σπασμένα. Για να βεβαιωθούμε ότι ψήθηκε το ψωμί μας, το γυρνάμε ανάποδα και το χτυπάμε με το χέρι μας, αν ο θόρυβος ακούγεται υπόκωφος είναι ψημένο.