Χριστουγεννιάτικος κορμός

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 10
ΧειρότεροΚαλύτερο 
Λεπτομέρειες
Κατηγορία: Χριστούγεννα
Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012 23:50
Γράφτηκε από τον/την Selenia
Εμφανίσεις: 9788
Selenia

Ένας κορμός με γέμιση σοκολάτας, καλυμμένο με σοκολατένιο γλάσο. Ένα νόστιμο γλυκό που μπορείτε να το προσφέρετε για δώρο τα Χριστούγεννα.

xristoygenniatikos_kormos
15'-20'
180 βαθμούς C
 Υλικά 
Παντεσπάνι:
8 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. μπέικιν
4 αβγά (χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια)
4 κ.σ άχνη ζάχαρη
λίγο αλάτι (μία πρέζα)
2 κ.σ. νερό
1 βανίλια
Ξύσμα πορτοκάλι

Γέμιση:
200 γρ. κρέμα γάλακτος
150 γρ. σοκολάτα γάλακτος

Γλάσο:
150 γρ. σοκολάτα γάλακτος
2 κ.σ. νερό
1 φλ.τσ. άχνη ζάχαρη
2 αβγά
1/2 φλ.τσ. βούτυρο αγελάδος
1 βανίλια
 Εκτέλεση 
Παντεσπάνι: Χτυπάμε τους κρόκους με 2 κ.σ. άχνη. Ρίχνουμε 2 κ.σ. νερό και τη βανίλια και ανακατεύουμε. Χτυπάμε χωριστά τα ασπράδια σε μαρέγκα και προσθέτουμε τις άλλες 2 κ.σ. άχνη συνεχίζοντας το χτύπημα. Ενώνουμε τα δύο μείγματα ανακατεύοντας ελαφρά. Τέλος κοσκινίζουμε από πάνω το αλεύρι και το μπέικιν, ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα μακρόστενο ταψί διαστάσεων 25Χ38 εκ. περίπου και απλώνουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε για 15'-20', σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C. Πασπαλίζουμε μία πετσέτα με ζάχαρη άχνη και αναποδογυρίζουμε πάνω το παντεσπάνι. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και κόβουμε τις ξερές άκρες γύρω γύρω. Το τυλίγουμε σε ρολό μαζί με την πετσέτα και το αφήνουμε έτσι για 45'-60'.
Γέμιση: Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και την ανακατεύουμε με τη σαντιγί. Ξετυλίγουμε το ρολό και απλώνουμε πάνω τη γέμιση. Κατόπιν το ξανατυλίγουμε σε ρολό. Το βάζουμε πάνω σε μία πιατέλα.
Γλάσο: Λίωνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί μαζί με 2 κ.σ. νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά ρίχνουμε 1 φλ.τσ. άχνη και ανακατεύουμε. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αβγά, ανακατεύοντας συνεχώς. Ξαναβάζουμε για λίγο την κατσαρόλα στη φωτιά συνεχίζοντας για 1'-2' το χτύπημα. Ρίχνουμε το βούτυρο και τη βανίλια, ενώ συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να γίνει αφράτο το γλάσο μας.
Σκεπάζουμε το ρολό με το γλάσο και τραβάμε γραμμές με ένα πιρούνι για να πάρει τη μορφή κορμού δέντρου.

 Μικρά μυστικά 
Μπορούμε να κάνουμε σοκολατένιο το παντεσπάνι προσθέτοντας 2-3 κ.σ. κακάο, στην περίπτωση αυτή θα ήταν καλύτερο να βάλουμε μόνο κρέμα γάλακτος στη γέμιση για να είναι πιο ελαφριά.