Μελομακάρονα

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 5
ΧειρότεροΚαλύτερο 
Λεπτομέρειες
Κατηγορία: Χριστούγεννα
Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2012 16:21
Γράφτηκε από τον/την Selenia
Εμφανίσεις: 6985
Selenia

Νόστιμα, σιροπιαστά μελομακάρονα, γεμάτα αρώματα από μπαχαρικά, πορτοκάλι και μέλι!

melomakarona1
40-50 κομμάτια
25'-30'
180 βαθμούς C
 Υλικά 
Ζύμη:
1 κιλό αλεύρι (για πιο αφράτα μελομακάρονα βάζουμε 700 γρ. μαλακό αλεύρι και 300 γρ. για όλες τις χρήσεις)
1 & 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
1/2 φλ.τσ. μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
3/4 φλ.τσ. ζάχαρη
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 φλ.τσ. χυμό πορτοκάλι
3-4 κ.σ. κονιάκ
2 κ.γ. μπέικιν
1 κ.γ. σόδα

Σιρόπι:
2 φλ.τσ. ζάχαρη
2 φλ.τσ. μέλι
2 1/2 φλ.τσ. νερό

Πασπάλισμα:
1 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
1 & 1/2 κ.γ. κανέλα
1 φλ.τσ. καρύδια ψιλοκομμένα (σε μικρά κομμάτια, όχι τριμμένα)
 Εκτέλεση 
Μελομακάρονα:
Βάζουμε στο μίξερ το λάδι, τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού και το κονιάκ. Τα χτυπάμε για 5΄-6' μέχρι να ενωθούν καλά. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε το μπέικιν και τη σόδα. Ρίχνουμε από πάνω το υγρό μείγμα και τα ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια. Δε χρειάζονται πολύ ζύμωμα, πρέπει η ζύμη να είναι αφράτη και απαλή. Πλάθουμε σε μετρίου μήκους οβάλ κομμάτια και τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί ή με λαδόκολλα. Τα χαράζουμε, με ένα μαχαίρι, από πάνω χιαστί έτσι ώστε να σχηματίσουμε μικρούς ρόμβους. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς C για 25'-30' μέχρι να ροδίσουν από πάνω.

Σιρόπι:
Όσο ψήνονται τα μελομακάρονα, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μία πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά και βράζουμε για 5'-7'. Βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα από πάνω τον αφρό και όπως είναι καυτό μόλις βγουν από το φούρνο τα μελομακάρονα τα ρίχνουμε μέσα. Όταν πιουν το σιρόπι τα βάζουμε ανάποδα σε ένα ταψί μέχρι να κρυώσουν.

Πασπάλισμα:
Ανακατεύουμε τα υλικά μας σε ένα μπολάκι και όταν κρυώσουν τα μελομακάρονα τα γυρνάμε από την καλή τους μεριά και τα γαρνίρουμε.

 Μικρά μυστικά 
Για να είμαστε σίγουροι ότι έχουν πιει αρκετό σιρόπι τα μελομακάρονα τα τρυπάμε όσο είναι στην κατσαρόλα με ένα καλαμάκι για σουβλάκια ή μια οδοντογλυφίδα, αν πηγαίνει μέχρι κάτω είναι έτοιμα. Όσο ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τα μελομακάρονα την έχουμε πάνω στο ζεστό μάτι, αν πέσει η θερμοκρασία από το σιρόπι, ανοίγουμε σε χαμηλή φωτιά για λίγο πάλι το μάτι. Για να μην ξεραθούν τα μελομακάρονα τα βάζουμε σε πιατέλα και τα σκεπάζουμε από πάνω με μεμβράνη.
Διατηρούνται πάνω από μήνα.