Κουραμπιέδες

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 8
ΧειρότεροΚαλύτερο 
Λεπτομέρειες
Κατηγορία: Χριστούγεννα
Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2012 09:28
Γράφτηκε από τον/την Selenia
Εμφανίσεις: 11360
Selenia

Αφράτοι και νόστιμοι κουραμπιέδες! Φτιάξτε τους στο σπίτι μόνοι σας ή με τα παιδιά σας και χαρείτε τα σπιτικά γλυκάκια σας!!

kourampiedes1
50 κομμάτια
25'-30'
180 βαθμούς C
 Υλικά 
1 κιλό βούτυρο αγελάδας (4 πακέτα των 250 γρ.)
1 κούπα ζάχαρη άχνη (160 γρ.)
2 βανίλιες
1 κιλό αλεύρι
1 1/2 κούπας αμύγδαλα κομμένα, χωρίς τη φλούδα (αν θέλουμε τα καβουρδίζουμε κιόλας)
4-6 σακουλάκια ζάχαρη άχνη (για το άχνισμα)
 Εκτέλεση 
Βάζουμε το βούτυρο με την άχνη στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν αφράτα. Ρίχνουμε τις βανίλιες, τα αμύγδαλα και το μισό αλεύρι. Τα ζυμώνουμε απαλά και σιγά σιγά προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι. Η ζύμη θα πρέπει να είναι αφράτη, να μην είναι πολύ σφιχτή και να μην κολλάει.
Πλάθουμε σε μικρές μπαλες 5-6 εκατοστών ή ότι άλλο σχήμα θέλουμε. Τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί ή με λαδόκολλα. Αφήνουμε 2-3 εκατοστά απόσταση μεταξύ τους γιατί όταν ψήνονται φουσκώνουν αρκετά.
Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς C για 25'-30', να πάρουν λίγο χρώμα. Όταν ψηθούν βάζουμε σε μία λαδόκολλα ζάχαρη άχνη και αφού αφήσουμε να κρυώσουν λίγο, βάζουμε τους κουραμπιέδες από πάνω. Παίρνουμε ένα σουρωτήρι μεγάλο ή ένα κόσκινο και τους ρίχνουμε από πάνω ζάχαρή άχνη να καλυφθούν παντού.

 Μικρά μυστικά 
Δεν πρέπει να ζυμωθεί πολύ η ζύμη γιατί δε θα είναι αφράτοι οι κουραμπιέδες. Αν η ζύμη μας κολλάει προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι, όχι πολύ όμως για να μη σφίξει. Μπορούμε να τα ψήσουμε και στις αντιστάσεις και στον αέρα (αν βάλουμε δύο ταψιά μαζί). Όταν βγούνε από το φούρνο δεν τα ακουμπάμε αμέσως γιατί καίνε και διαλύονται, τα αφήνουμε για λίγη ώρα να παγώσουν. Αν θέλουμε μπορούμε να παραλείψουμε τα αμύγδαλα, δεν επηρεάζουν την υφή της ζύμης. Διατηρούνται πάνω από μήνα, σε πιατέλα σκεπασμένα με μεμβράνη για να μη σκονίζονται ή σε μεταλλικό κουτί με καπάκι.
Παρακολουθήστε το βίντεο της συνταγής εδώ: https://youtu.be/bzYhJsl4WwA