Πασχαλινή Αυγόπιτα

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 1
ΧειρότεροΚαλύτερο 
Λεπτομέρειες
Κατηγορία: Πάσχα
Δημιουργηθηκε στις Τετάρτη, 08 Μαΐου 2013 23:36
Γράφτηκε από τον/την Selenia
Εμφανίσεις: 3679
Selenia

Μια πίτα με αυγά βρασμένα, η ιδανική συνταγή για να χρησιμοποιήσουμε τα αυγά που μας περισσέψανε από το πασχαλινό τραπέζι!!

nophoto
1 ταψί φούρνου
30'-40'
180 βαθμούς C
 Υλικά 
Ζύμη:
5 φλ.τσ. αλεύρι
2 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. μαγιά ξηρή
2 κ.σ. ζάχαρη
5 κ.σ. γάλα
1/4 φλ.τσ. ελαιόλαδο
1 & 1/2 φλ.τσ. νερό χλιαρό

Γέμιση:

6 αυγά βραστά
5 αυγά ωμά, ελαφρά χτυπημένα & 1 ακόμη χτυπημένο με λίγο νερό για άλειμμα
300 γρ. ζαμπόν, κομμένο σε κομμάτια
2 φλ.τσ. κασέρι
1 φλ.τσ. παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι
Αλάτι, πιπέρι
1/2 φλ.τσ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
 Εκτέλεση 
Βάζουμε τα υλικά για τη ζύμη σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Ζυμώνουμε για 5'-7' μέχρι να έχουμε μία ζύμη λεία και απαλή. Την αλείφουμε γύρω-γύρω με λίγο λάδι και την αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Όσο η ζύμη φουσκώνει ετοιμάζουμε τη γέμιση: Βάζουμε σε ένα μπλέντερ ή μούλτι τα βραστά αυγά, το ζαμπόν, τα τυριά, το ​​μαϊντανό και τα κόβουμε μέχρι να γίνουν ψιλοκομμένα αλλά όχι εντελως λιωμένα. Σε ένα μπολ βάζουμε τα υλικά που έχουμε κόψει, προσθέτουμε τα ωμά αυγά και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια και ανοίγουμε φύλλα στο μέγεθος του ταψιού μας. Αλείφουμε το ταψί με λάδι και βάζουμε πάνω το ένα φύλλο ζύμης. Απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στο φύλλο τη γέμιση, ενώ αφήνουμε ελεύθερα 2 εκ. γύρω-γύρω που τα αλείφουμε με λίγο νερό. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και πατάμε στις άκρες για να κολλήσει με το κάτω φύλλο. Τρυπάμε από πάνω σε διάφορα σημεία με ένα πηρούνι και αλείφουμε με το αυγό και το νερό. Αφήνουμε την πίτα για 20' να φουσκώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C. Ψήνουμε για 30'-40' ή μέχρι να ψηθεί η πίτα μας και να ροδίσει από πάνω.

 Μικρά μυστικά 
Αν δεν έχουμε μπλέντερ μπορούμε να ψιλοκόψουμε τα υλικά με ένα μαχαίρι. Μπορούμε αντί να φτιάξουμε εμείς τη ζύμη να χρησιμοποιήσουμε δύο φύλλα έτοιμης σφολιάτας. Η πίτα σερβίρεται χλιαρή ή κρύα.