Πασχαλινό Τσουρέκι της μαμάς μου

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 11
ΧειρότεροΚαλύτερο 
Λεπτομέρειες
Κατηγορία: Πάσχα
Δημιουργηθηκε στις Σάββατο, 27 Απριλίου 2013 10:41
Γράφτηκε από τον/την Tatiani
Εμφανίσεις: 8511
Tatiani

Νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι, δοκιμάστε το γίνεται πολύ ωραίο!! Τη συνταγή αυτή την έφτιαχνα με τη μαμά μου όταν ήμουν παιδί και συνεχίζω να την φτιάχνω και στο δικό μου σπίτι.

pasxalino-tsoureki
2 μεγάλα τσουρέκια
20'-30'
200 βαθμούς C
 Υλικά 
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια ή σκληρό
120 γρ. μαγιά νωπή ή 3 κ.σ. ξηρή
3 αυγά
1 & 1/2 φλ.τσ. ζάχαρη
200 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1 & 1/4 φλ.τσ. γάλα, χλιαρό
1/4 φλ.τσ. χυμός πορτοκάλι, σε θερμοκρασία δωματίου
Ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.γ. μαστίχα, κοπανισμένη
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. μαχλέπι
1 βανίλια
1 κρόκος χτυπημένος με 1-2 κ.σ. γάλα, για άλειμμα
Αμύγδαλα ψιλοκομμένα για πασπάλισμα
 Εκτέλεση 
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα μαζί με 1-2 κ.σ. από τη ζάχαρη και 2-3 κ.σ. από το αλεύρι. Την αφήνουμε σκεπασμένη να φουσκώσει και να αφρίσει.
Βάζουμε σε ένα μπολ 250 γρ. από το αλεύρι, το μείγμα της μαγιάς και τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τα αμύγδαλα και το υπόλοιπο αλεύρι). Τα ανακατεύουμε για 4'-5' μέχρι να έχουμε ένα λείο χυλό. Κατόπιν ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι μέχρι η ζύμη μας να γίνει μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια μας. Ζυμώνουμε με τα χέρια μας για 8'-10' και κατόπιν τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 1-2 ώρες σε ζεστό μέρος, να διπλασιαστεί σε όγκο. Την ξαναζυμώνουμε για 4'-5' και την αφήνουμε να φουσκώσει πάλι.
Πλάθουμε σε ότι σχήμα μας αρέσει και αλείφουμε με τον κρόκο. Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C για 20'-30' μέχρι να ροδίσουν, ανάλογα με το μέγεθος.

 Μικρά μυστικά 
Προσέχουμε να μην παραψηθούν τα τσουρέκια μας, γιατί στεγνώνουν εύκολα.