Τσουρέκι Πασχαλινό

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 10
ΧειρότεροΚαλύτερο 
Λεπτομέρειες
Κατηγορία: Πάσχα
Δημιουργηθηκε στις Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013 23:24
Γράφτηκε από τον/την Selenia
Εμφανίσεις: 10577
Selenia

Ιδιαίτερα γευστικά και αφράτα πασχαλινά τσουρέκια, πολύ νόστιμα και μυρωδάτα!!

tsoureki-pasxalino
2-3 τσουρέκια (ανάλογα το μέγεθος)
20'-30'
190-200 βαθμούς C
 Υλικά 
Προζύμι:
4 φακελάκια ξηρή μαγιά ή εναλλακτικά 100 γρ. νωπή
1/2 φλ.τσ. νερό, χλιαρό
1 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. αλεύρι σκληρό ή για τσουρέκι

Ζύμη:
8 φλ.τσ. αλεύρι σκληρό ή για τσουρέκι
4 αυγά
1 κρόκος αυγού χτυπημένος με 2 κ.σ. νερό (για το άλειμμα)
1/2 φλ.τσ. γάλα, ζεστό
1 & 1/2 φλ.τσ. ζάχαρη
2 κ.γ. μαχλέπι σε σκόνη
1 κ.γ. μαστίχα σε σκόνη
2 βανίλιες
Ξύσμα πορτοκάλι
130 γρ. βούτυρο, λιωμένο και ζεστό
1 πρέζα αλάτι
Αμύγδαλο φιλέ (προαιρετικά)
 Εκτέλεση 
Προζύμι: Σε ένα μπολ, διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και ρίχνουμε τη ζάχαρη και το αλεύρι. Τα ανακατεύουμε και το αφήνουμε σκεπασμένο για 25'-30' ή μέχρι να φουσκώσει.
Ζύμη:Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τις βανίλιες, το ξύσμα, τη μαστίχα και το αλάτι. Προσθέτουμε από πάνω το γάλα και τα ανακατεύουμε. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια μας μέχρι να ενωθούν. Ρίχνουμε το προζύμι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
Κοσκινίζουμε σε άλλο μπολ το αλεύρι και το ρίχνουμε σε δόσεις στο μείγμα μας. Δουλεύουμε με τα χέρια μας τη ζύμη μέχρι να ενσωματωθεί όλο το αλεύρι. Κατόπιν ρίχνουμε το βούτυρο λίγο-λίγο και ζυμώνουμε απαλά τη ζύμη με τα χέρια μας μέχρι να τελειώσει όλο το βούτυρο. Η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακή, εύπλαστη και αρκετά βουτυράτη.
Σκεπάζουμε το μπολ με μία μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί για 1 ώρα & 30'. Στη συνέχεια τη χωρίζουμε σε κομμάτια και πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε, χωρίς να την ξαναζυμώσουμε. Αφήνουμε να φουσκώσουν 25'-30' και κατόπιν τα αλείφουμε με το μείγμα του αυγού. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 190-200 βαθμούς C, για 20'-30' (ανάλογα με το φούρνο μας και το μέγεθος) ή μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν τα τσουρέκια μας.

 Μικρά μυστικά 
Η ζύμη για τα τσουρέκια, για να είναι αφράτη, δεν πρέπει να ζυμωθεί πολύ.