Λαζαράκια (Σταφιδοψωμάκια)

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 5
ΧειρότεροΚαλύτερο 
Λεπτομέρειες
Κατηγορία: Πάσχα
Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 23 Απριλίου 2013 23:16
Γράφτηκε από τον/την Selenia
Εμφανίσεις: 5925
Selenia

Γλυκά ψωμάκια με σταφίδες που τα φτιάχνουμε το Σάββατο του Λαζάρου. Συμβολίζουν το Λάζαρο, για αυτό και έχουν σχήμα ανθρώπου με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά και σώμα σαν να είναι τυλιγμένο σε σάβανο.

lazarakia
10-15 λαζαράκια - ανάλογα το μέγεθος
30’-35’
180-190 βαθμούς C
 Υλικά 
1/2 κιλό αλεύρι σκληρό
50 γρ. μαγιά νωπή ή 1 & 1/2 κ.σ. ξηρή
3/4 φλ.τσ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
1 φλ.τσ. σταφίδες
2 κ.γ. κανέλα
1 φλ.τσ. νερό χλιαρό
Γαρύφαλλα (για τα μάτια)
 Εκτέλεση 
Σε ένα μπολ, διαλύουμε τη μαγιά σε 1/2 φλ.τσ. από το χλιαρό νερό μαζί με 3 κ.σ. από τη ζάχαρη και την αφήνουμε να φουσκώσει. Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και κάνουμε μία λακκούβα στο κέντρο. Ρίχνουμε στη λακκούβα την υπόλοιπη ζάχαρη, τις σταφίδες, το αλάτι, το λάδι και την κανέλα. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και το υπόλοιπο νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία ζύμη μαλακή και ελαστική που δεν κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί, περίπου 2 ώρες.
Κατόπιν τη χωρίζουμε σε 10-15 κομμάτια (ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε) και κρατάμε από κάθε κομμάτι λίγη ζύμη για να πλάσουμε κορδονάκια για τα χέρια από τα λαζαράκια. Σχηματίζουμε ανθρωπάκια φασκιωμένα, τους βάζουμε τα χεράκια χιαστί και καρφώνουμε στο καθένα γαρύφαλλα για μάτια και μύτη και ακόμα ένα σε κάθε χεράκι.
Τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σκεπασμένα με πετσέτα, για 20'-25'. Στη συνέχεια, τα αλείφουμε με λίγο νερό και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς C για 30’-35’ ή μέχρι να ψηθούν και να ροδίσουν από πάνω.

 Μικρά μυστικά 
Το νερό αν θέλουμε μπορούμε να το βράσουμε μαζί με 1 ξύλο κανέλας και να το αφήσουμε να γίνει χλιαρό. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε περισσότερο αλεύρι ή νερό. Επίσης, μπορούμε αντί για σταφίδες να βάλουμε καρύδια χοντροκομμένα. Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο, αν θέλουμε, τα αλείφουμε με λίγη λιωμένη μαργαρίνη.

Σχετικές συνταγές